Hackathonul incluziv: cum ne ajută inovația să identificăm soluții pentru beneficiari?

Pe durata hackathonului, echipa de mentori și experți IT a fost alături de participanți pentru a le oferi sfaturi utile, care să-i ajute să identifice și să creeze soluții digitale pentru grupurile vulnerabile.

Valeriu Bobuțac, Product Owner la compania Helium 10 a trecut în revistă principalele etape de lucru pe care le parcurge, de regulă, echipa care își propune să dezvolte un produs software. „Totul începe de la o idee, o problemă care trebuie rezolvată. În IT avem un ciclu de viață al dezvoltării unui produs software. Avem în vedere câteva etape prin care fiecare produs trebuie să treacă neapărat pentru ca în final să răspundă la minimul necesar pentru ca utilizatorul să-l folosească. Ulterior, pot fi adăugate noi funcționalități pentru a-l face și mai bun”, a menționaț Valeriu Bobuțac.

„Prima vânzare a produsului dumneavoastră va avea loc foarte curând, în cea de-a treia zi a hackathonului, când veți prezenta proiectele demo. Aveți idei interesante și de aceasta aș vrea să vă urez mult succes pentru a reuși să găsiți cele mai bune soluții pentru problemele pe care doriți să le soluționați. Sunt deschis să vă ajut cu sugestii și expertiza de care aveți nevoie pentru a aplica ideile în practică”, a îndemnat participanții Andrei Secu, QA Automation Manager la Software Mind și QA Automation Mentor la Tekwill Academy.

Referindu-se la aspectele de design grafic ale unui produs digital, Sasha Pleshco, UX/UI designer la Pentalog și UX mentor, a evidențiat importanța adaptării acestuia la diferite necesități și limitări.

„Produsele dumneavoastră digitale ar trebui să ofere oportunitatea persoanelor din diferite categorii să vadă ceea ce încercați să le arătați (vorbim despre persoanele cu dizabilități de vedere), să audă ceea ce doriți să audă (persoanele cu deficiențe de auz) ș.a.m.d. Beneficiarii produselor concepute în cadrul hackathonului pot fi atât persoanele cu deficiențe, cât și cele cu abilități depline. La fel, trebuie să fim conștienți de faptul că persoanele cu abilități depline ar putea deveni oricând persoane cu anumite limitări”, a menționat Sasha Pleshco.

În cea de-a treia zi de hackathon, echipele își continuă lucrul la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. Versiunile demo vor fi prezentate la sfârșitul evenimentului. Membrii juriului vor desemna trei câștigători, care vor beneficia de granturi a câte 7,000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor.

Granturile vor fi oferite de organizatori în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.

Social Share