Hackathonul incluziv:
„Soluții pentru incluziune”
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează hackathonul „Soluții pentru incluziune”. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 iunie 2023, la Chișinău. Participanții sunt încurajați să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică.
Evenimentul se va axa pe identificarea soluțiilor inovatoare și accesibile, care să răspundă unor necesități stringente ale grupurilor social-vulnerabile și marginalizate (persoane în etate, tineri, femei, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă etc.), astfel încât acestea să aibă șansa de a participa activ și de a-și aduce contribuția la anumite schimbări în comunitățile din care fac parte, dar și în societate în general.
Hackathonul va fi un spațiu de interacțiune unde își vor da întâlnire inovația și ideile ce pot ajuta la promovarea incluziunii sociale și la îmbunătățirea accesului la resurse și oportunități pentru persoanele care sunt marginalizate sau excluse din societate din variate motive.
Cine poate participa?
Invităm la hackathonul incluziv echipe constituite din reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale active în domeniul Drepturilor omului, în a căror activitate incluziunea, diversitatea, implicarea civică sunt principii-cheie, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, jurnaliști, lideri comunitari, cetățeni activi care se pot implica și pot contribui la promovarea incluziunii, diversității, toleranței și a drepturilor omului.
Echipele urmează să se înregistreze în concurs cu o idee de proiect care corespunde scopului evenimentului. Ideile de proiect vor rămâne confidențiale până la anunțarea lor oficială şi vor fi făcute publice de organizatori doar cu acordul echipelor.
Organizatorii își rezervă dreptul de a preselecta echipele participante în funcție de ideile pe care le vor propune. Pe durata hackathonului, echipele înregistrate în concurs vor beneficia de consultanța experților şi a mentorilor naționali și internaționali.
Trei echipe desemnate câștigătoare vor obține granturi pentru dezvoltarea şi implementarea ulterioară a proiectelor. O condiție obligatorie este ca acestea să fie publice şi gratuite pentru utilizare pentru alți beneficiari.
Idei de proiecte:
- o platformă online pentru a conecta persoanele cu dizabilități;
- o aplicație mobilă care va ajuta persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz să acceseze informații;
- o platformă online pentru a ajuta angajatorii să înțeleagă mai bine nevoile și cerințele persoanelor cu dizabilități;
- un joc educativ online care să ajute copiii să înțeleagă conceptele de diversitate, toleranță și incluziune;
- o aplicație mobilă sau un site web pentru a ajuta persoanele vulnerabile să-și găsească locuri de muncă sau să beneficieze de training-uri pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și îmbunătăți șansele pe piața muncii;
- orice alte idei pe care le considerați valoroase și necesare cu potențial de incluziune.
Formatul evenimentului:
Pe 23 iunie, în prima zi de hackathon, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului. Participanții vor face cunoștință cu experții și mentorii invitați în cadrul unui panel de discuții comun. Ulterior, echipele înregistrate în concurs își vor prezenta ideile într-un format prestabilit (maxim 2 minute).
În a doua zi, pe 24 iunie, experții invitați vor face prezentări și master-class-uri pe tematica hackathonului. Ulterior, echipele vor începe lucrul la proiecte.
În a treia zi de hackathon, 25 iunie, echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. În a doua parte a zilei, proiectele vor fi definitivate, prezentările finale fiind pregătite conform formatului pus la dispoziție de organizatori.
Reguli de participare:
- Participarea la eveniment este gratuită, dar cu preînregistrare. Vă puteți înscrie cu o idee de proiect în echipă (echipa trebuie să fie constituită din minim 3 persoane), pe care o veți dezvolta pe parcursul evenimentului cu ajutorul mentorilor. La fel, vă puteți înregistra în echipă, chiar dacă nu aveți o idee de proiect, dar sunteți interesați de eveniment, iar mentorii vă vor ghida să identificați și să dezvoltați un proiect. Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 15 iunie 2023;
- În prima zi de hackathon, autorii vor prezenta ideile înscrise la eveniment. În ultima zi de hackathon, echipele vor prezenta proiectele dezvoltate și variantele demo ale acestora. Prezentările nu vor depăși durata de 5 minute, conform formatelor puse la dispoziție de organizatori;
- Proiectele trebuie să corespundă următoarelor criterii:
- să promoveze incluziunea prin soluții digitale;
- să nu fie realizate cu suportul unui partid politic.
- În cazul în care ideile nu corespund criteriilor enumerate mai sus, acestea nu vor fi înregistrate;
- Autorii ideilor înscrise în proiect trebuie să-și pregătească prezentările înainte de începerea hackathonului;
- Participarea la hackathon necesită implicarea pe parcursul celor 2,5 zile de eveniment. Vă rugăm să vă planificați timpul corespunzător;
- În baza prezentării proiectelor în ultima zi de hackathon, un juriu independent va desemna cele 3 echipe câștigătoare. Câștigătorii vor fi desemnați în funcție de numărul voturilor acumulate, în baza criteriilor de evaluare;
- Câștigătorii celor trei granturi a câte 7000 € fiecare vor semna contracte cu organizatorii, prin care se vor obliga să implementeze proiectele dezvoltate, în baza unor condiții prestabilite. Granturile vor fi acordate în tranșe;
- Veți avea nevoie de laptopuri/tablete personale. Locația hackathonului va pune la dispoziție conexiune WiFi cu viteză înaltă de lucru.
Hackathonul „Soluții pentru incluziune” este un eveniment deschis. Tot ce se va realiza în timpul evenimentului, precum și prezentările finale, vor putea fi publicate de organizatori pe platformele online ale evenimentului.
Criterii de evaluare a proiectelor:
- Utilitate:
- importanța problemei abordate;
- identificarea de soluții viabile pentru problema abordată.
- Fezabilitate:
- proiectele trebuie să propună soluții concrete și care pot fi realizate și finalizate într-un termen real, cu resursele puse la dispoziție.
- Componenta IT/inovația – în ce măsură proiectul implică noile tehnologii (site-uri, rețele sociale etc.);
- Progresul atins de echipă în timpul hackathonului.
Premii:
Trei echipe desemnate câștigătoare de juriu vor beneficia de:
- granturi a câte 7000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor;
- asistență și mentorat pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor.
Locul desfășurării evenimentului:
Digital Park, str. Mihai Viteazul 15A, Chișinău