CJI a desemnat câștigătorii hackathonului „Soluții pentru incluziune”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desemnat pe 25 iunie câștigătorii hackathonului „Soluții pentru incluziune”. În cadrul evenimentului, desfășurat în perioada 23-25 iunie 2023 la Chișinău, participanții au avut misiunea să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică.

În ultima zi de hackathon, cele 13 echipe înscrise în concurs și-au prezentat ideile de proiect în fața membrilor juriului, iar la final au fost desemnate trei echipe câștigătoare. Acestea sunt:

  1. Echipa Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din Republica Moldova își propune să soluționeze problemele de incluziune socio-economică a romilor prin crearea și dezvoltarea unei platforme digitale interactive pentru comunitatea de etnie romă.
  2. Echipa Acces Egal pentru Toți și-a stabilit scopul de a colecta, procesa și vizualiza analitic datele despre accesibilitatea în instituțiile publice din Republica Moldova. Echipa va dezvolta o platformă interactivă, care va conține trei aplicații și o hartă a accesibilității clădirilor publice din țară.
  3. Echipa Prietena mea și-a propus să readucă în discuție noțiunile aferente incluziunii și să familiarizeze publicul cu limbajul acceptării. În baza ABCdar-ului Egalității, echipa va crea ilustrații transformate digital.

Membrii juriului au fost:

  • Milica PESIC, Directoare executivă, Media Diversity Institute, Londra
  • Miruna MUSCAN, Product Assistant la Code for Romania / Commit Global
  • Victor KOROLI, Director executiv al Asociației Obștești „Alianța INFONET”
  • Ghenadie GORINCIOI, Managing Director, Software Mind Moldova
  • Marcela DILION, Manageră de Program, IP Keystone Moldova

Echipele vor beneficia de granturi a câte 7,000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor. Proiectele vor fi îmbunătățite și definitivate cu ajutorul mai multor mentori.

Hackathonul „Soluții pentru incluziune” s-a axat pe identificarea soluțiilor inovatoare și accesibile, care să răspundă unor necesități stringente ale grupurilor social-vulnerabile și marginalizate.

La eveniment s-au înregistrat în total 19 echipe. În funcție de ideile de proiect cu care s-au înscris în concurs, CJI a realizat o preselecție, în final fiind admise pentru participare 13 echipe, care au în total un număr de circa 50 de participanți. Aceștia reprezintă organizații nonguvernamentale active în domeniul Drepturilor Omului, în a căror activitate incluziunea, diversitatea, implicarea civică sunt principii cheie, dezvoltatori IT, programatori, jurnaliști, lideri comunitari, cetățeni activi promotori ai incluziunii, diversității, toleranței și a Drepturilor Omului.

Pe durata hackathonului, experţii şi mentorii locali și internaționali au oferit echipelor consultanţă şi expertiză pentru dezvoltarea ideilor de proiect.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.

Social Share